محققان دانشگاه صنعتی اصفهان موفق به توليد شکل نوترکیب پروتئين هاي ویروس کووید 19 در باکتری های تراریخته شدند. به نقل از روابط عمومی، محققان دانشگاه صنعتی اصفهان با بهره گیری از مهندسی ژنتیک و انتقال ژن از ویروس به باکتری، موفق به تولید گونه نوترکیب از پروتئین نوکلئوکپسید (N) و بخشی از پروتئین اسپایک (S) ویروس کووید 19 (SARS-COV-2) به منظور بهره برداری در کیتها و آزمایشهای تشخیصی این بیماری شدند. دانشيار گروه بیوتکنولوژی دانشكده مهندسي كشاورزي دانشگاه صنعتي اصفهان با اعلام این خبر گفت: پروتئين N بر روی ژنوم ویروس قرار دارد و با توجه به ایمنی زایی و فراوانی بالا یکی از بهترین آنتی ژنهای ویروس براي تشخيص بیماری می باشد. پروتئین S بر روی سطح ویروس قرار دارد و نقش مهمی در شناسایی گیرنده و نفوذ ویروس به سلول دارد. به همین دلیل تولید و مطالعه این پروتئین برای تحقیقات ضدویروسی و همچنین تولید واکسن بسیار حائز اهمیت می باشد.
دکتر آذر شاه پيري با بيان اين كه توليد اين پروتئين ها تسهیل کننده ساخت كيت هاي باکیفیت تشخيص بيماري کووید 19 است، افزود: استفاده از پروتئين نوترکیب N و بخشی از پروتئین S برای کیت های الایزا و کیت های تشخیص سریع در تشخیص آنتی بادی علیه ویروس در خون مورد استفاده قرار می گیرد.
وي تصريح كرد: عملكرد اين پروتئين ها در گروه بیوتکنولوژی کشاورزی با ساخت كيت آزمايشگاهي از طریق پوشش دهی میکروپلیت با پروتئین N و استفاده از سرم های استاندارد حاوی آنتي بادي هاي (IgG) و(IgM) مورد بررسی قرار گرفته و به تأیید رسیده است.
وﺟﻮد IgM ﻧﺸﺎﻧﮕﺮ ﻋﻔﻮﻧﺖ ﺣﺎد و ﺳﺎﺑﻘﻪ ﮐﻮﺗﺎه ﻣﺪت اﺑﺘﻼ ﺑﻪ وﯾﺮوس ﻣﻰباشد. در ﺣﺎﻟﻰ ﮐﻪ ﻣﻨﻔﻰ ﺷﺪن IgM ﺑﻪ ﻫﻤﺮاه با لا رفتن IgG ﺳﺎﺑﻘﻪ اﺑﺘﻼء ﻗﺒﻠﻰ ﺑﻪ ﻋﻔﻮﻧﺖ را ﻧﺸﺎن ﻣﻰ دﻫﺪ.
دانشيارگروه بيوتكنولوژي دانشگاه صنعتي اصفهان گفت: در حالي كه وارد کردن تنها یک میلی گرم از این پروتئین حدود 400 دلار هزینه در بر دارد، تولید اين محصول در مقياس بزرگ در آزمایشگاه گروه بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی این دانشگاه، این هزینه را بسیار مقرون به صرفه نموده و مي تواند نياز محققان كشور را تأمين نماید.
دکتر شاه پيري، اضافه کرد: در گام بعدي می توان با بهره گیری از مهندسی پروتئین و جهش زایی هدفمند بر روی ژنهای تولید کننده این پروتئین ها و تولید پروتئین های جهش یافته به اطلاعاتی در رابطه با مکانیسم دقیق عمل این ویروس که مرتب درآن جهش های ژنتیکی روی می دهد، دست یافت. این اطلاعات حتی در صورت ایمنی شدن افراد با واکسن برای کنترل بیماری در آینده مفید خواهد بود.
گفتني است اين پژوهش با حمایت مرکز نوآوری و تجاری سازی فناوری دانشگاه صنعتی اصفهان به انجام رسیده و هم اكنون آماده ارائه نتايج جهت بهره برداری در حوزه سلامت کشور می باشد.
#IUTFightCovid19
منبع خبر: روابط عمومی دانشگاه صنعتی اصفهان