نشست (مجازی) هماندیشی توسعه همکاری با سازمانها و مجامع بینالمللی امروز یکشنبه 3 اسفند 1399، به میزبانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد.
به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، دکتر سالار آملی در این نشست هماندیشی توسعه همکاری با سازمانها و مجامع بینالمللی که در محل این وزارت برگزار شد،درخصوص اهمیت مجامع بینالمللی و چشمانداز همکاریهای وزارت علوم گفت: با توسعه تکنولوژی، جهانیشدن امری اجتنابناپذیر است و از مهمترین جنبههای جهانی شدن ایجاد شبکههای بزرگ دانایی در منطقه است.
وی اظهار داشت: وجود سازمانهایی مانند سازمان ملل، اپیک، اکو و دی۸ ضرورت همگرایی را در منطقه نشان میدهد و نکته مهم در این جهانی شدن آن است که هر کشور بخشی از حاکمیت ملی خودش را واگذار میکند و گوشهای از حاکمیت جهانی شدن را به دست میآورد؛ مانند عرصه ورزش که با حضور در مجامع بینالمللی امکان استفاده از امکانات، شرکت در مسابقات جهانی، قارهای و المپیک حاصل میشود.
قائم مقام وزیر علوم در امور بینالملل افزود: سازمانهای بینالمللی یا سازمانهای بینالدولی توسط دولتها شکل میگیرند و وزارتخانهها و ریاست جمهوری در شکلگیری آنها دخیل هستند. سازمانهای غیردولتی، اتحادیههای بینالمللی و دانشگاهی هستند که دانشگاه در حوزه اختیارات خود میتوانند به این سازمانها بپیوندند.وی درخصوص تاثیرات جهانی شدن تصریح کرد: منزوی نبودن و مطرح شدن در حوزههای بینالمللی، استفاده از تجربیات دیگران که بسیار کلیدی است، رساندن استاندارد کشور به معیارهای استانداردهای جهانی و شرکت در هنجارسازیهای بینالمللی از تاثیرات و مزایای جهانی شدن است.
دکتر سالار آملی در پایان سخنان خود گفت: امیدوارم دانشگاهها بسترهای بینالمللی شدن را مدنظر قرار دهند و حداقل در چهار الی پنج سازمان و اتحادیه عضو شوند و در این راستا هماهنگیهای لازم را با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت امور خارجه انجام دهند.
در ادامه این نشست، دکتر بهاروند، معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه، گفت: ایران با حضور فعال در سازمانها و مجامع بینالمللی و همکاری با این نهادها بسیار موفق عمل کرده و نمایندگان شایستهای داشته است.وی در این نشست با اشاره به مجامع بینالمللی دولتی و بینالدولی، سازمان و اتحادیههای دانشگاهی اظهار داشت: سازمانهای بینالدولی سازمانهایی هستند که از چند دولت بینالمللی تشکیل شدهاند و با موضوعاتی حقوقی و قانونی کار میکنند و تصمیمگیریها با نظارت مجلس و مقام رئیس جمهور انجام میشود مانند سازمانهای سیاسی و امنیتی، سازمانهای پولی و مالی، سازمانهای حقوقی و قضایی و سازمانهای تخصصی مانند یونسکو که کشور ما در این نوع سازمانها پیشرو عمل کرده و حضور فعالی داشته است.
دکتر بهاروند در ادامه افزود: باید سعی شود در هنجارسازیهای بینالمللی حضور فعالتری داشته باشیم و فقط مصرفکننده قوانین و ضوابط نباشیم و در قانوننویسی و هنجارسازیها مشارکت کنیم. باید سعی کنیم با عضویت در این سازمانها از تجربیات و مواهب آن بهرهمند شویم و حضوری هدفمند داشته باشیم و برای چنین حضوری سعی کنیم موانع را از سر راه برداریم.
دکتر حمیدرضا علومی یزدی، رئیس مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاست جمهوری،نیز در این نشست به ضرورت رفع موانع در ایجاد ارتباط با سازمانهای بینالمللی دانشگاهی تأکید کرد.وی در رابطه با جایگاه قانونی سازمانها و مجامع بینالمللی و مراکز منطقهای گفت: در ارتباط با سازمانهای بینالمللی غیردولتی چالشهایی مانند مجوزها و محدودیتهای غیرتخصصی، تامین بودجه و اعتبار کافی، برداشتن موانع جهت انتقال ارز و استفاده مناسب از ظرفیتها و فرصتها وجود دارد که باید در جهت رفع این چالشها تلاش کرد.در این نشست دکتر علومی سازمانهای بینالمللی را به دو گروه دولتی یا بینالدول و غیردولتی تقسیم کرد و افزود: سازمانهای بینالمللی بینالدول که دولتها طی فرآیندهای قانونی در این سازمانها حضور پیدا میکنند و طی اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی کلیه موافقت نامهها و عهدنامهها باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد که مجلس یا رئیس جمهوری در آن نقش دارد مانند یونسکو، سازمان ملل که با وزارت امور خارجه کار میکند یا ایکائو که با سازمان هواپیمایی کشوری همکاری دارد. وی افزود: گروه دیگر اتحادیهها و سازمانهای بینالمللی دانشگاهی هستند که نیاز به نظارتهای مستقیم دولت و مجلس ندارد و دانشگاهها میتوانند در قالب مصوبات هیات امناء دانشگاه با این مراکز وارد قرارداد و معاهده شوند و خود دانشگاه نیز از محل اعتبارات خود هزینههای عضویت در این مجامع را پرداخت نماید و نیازی به نظارت دولت نیست و مصوبات دانشگاه در این موارد کفایت میکند.
در ادامه این نشست برخی از معاونین و مدیران روابط بین الملل دانشگاه ها و سازمان های پژوهشی به بیان دیدگاه ها و نقطه نظرات خود پرداختند.
دکتر محمد جواد امیدی، قائم مقام ریاست دانشگاه صنعتی اصفهان در امور بین الملل و توسعه ساختارهای فناوری و مدیر مرکز منطقه ای یونسکو(آیریس)، به بیان گزارشی از فعالیت ها و اقدامات این مرکز ارائه نمود و به بیان برخی از مشکلات و چالش های پیش رو پرداخت.
دکتر محمود تبریزچی، استاد دانشکده به بیان مختصری از گزارشات مرتبط با سزامی ( Synchrotron light for Experimental Science and Application in the MiddleEast - تابش سینکروترون برای تحقیقات علوم کاربردی و به کارگیری آن در خاورمیانه) پرداخت.
منبع خبر: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری